Miquel Carreras
Elements d'Història de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1932

Segle XIII: "Més enllà i deixant un pas pel camí importantíssim de Sabadell a l'Horta Major, el vall continuaria més o menys, per la línia dels actuals carrers de Fortuny, el Jonc i Sant Antoni, deixant-se travessar pel camí de Manresa..." (p. 111)

Segle XIV: "Pel carrer de la Palanca s'entrava al que és ara carrer de Fortuny que posseïa des d'aquesta centúria el nom de carrer d'En Llonch per raó d'un dels propietaris de terres. El carrer d'En Llonch arribava fins l'entrada actual del Jonc que potser és una corrupció del nom primitiu. (p. 157)

Segle XV: "La primera part de l'actual carrer de Fortuny, s'anava dient d'En Llonch. Però des de l'entrada del carrer ara dit d'En Jonc, la petita part edificada s'anomenà d'En Rosseta i després d'En Catllar o Des Catllar com a successor seu." (p. 183) "7. Carrer innominat, dit al segle següent, de Na Gília" (Plànol "Sabadell al segle XV". (p. 154-159)

Segle XVI: "De l'actual carrer d'En Jonc se'n deia, també, de Na Gília. Ja no hi havia carrer d'En Llonch ni d'En Descatllar, perquè tot el trajecte que anava des del carrer de Granollers (ara del Pedregar Baix) a la Placeta de Manresa, era carrer Nou." (p. 215)

Segle XVIII: "En 1727 el Consell va comprar la casa situada al cantó dels carrers de Manresa i d'En Jonch, per a destinar-la a carnisseria i degollador del bestiar i d'ací li pervingué el nom. Més tard fou dedicada a flequeria." (p. 266) "Carrer dit de la Carnisseria i després d'En Jonch." ("Plànol de la vila de Sabadell en 1792. Segons el Dr. Antoni Bosch i Cardellach."). (p. 276-277)

Josep Baqués
Robert Baró
Gent nostra als carres de Sabadell
Ajuntament de Sabadell
1995

"Jonc

Aquest carrer té els seus inicis el segle XIII quan hi passaven els valls (fossats) de la vila, que continuaven pel carrer de Sant Antoni. El segle XIV el carrer de Llong arribava fins al carrer de Jonc, cosa que dugué en Miquel Carreras a pensar que Jonc és una corrupció de Llong, dels Llong que el 1445, essent en Bartomeu Llong un dels tres jurats de la vila, va participar en la potenciació de l'ermita de Sant Iscle, que més endavant seria la Salut. El carrer de Jonc s'anomenà també de na Gília el segle XIV i de la Carnisseria durant el segle XVIII, perquè allí se n'instal·là una, que després passà a fleca."